Множество научни източници установяват, че витамин С е мощен антиоксидант, който може да засили естествената защита на тялото ви. Според Healthline, консумирането на повече витамин С може да увеличи нивата на антиоксиданти в кръвта ви с до 30%. Неговата антиоксидантна активност може да спомогне за намаляване на възпалението и да намали риска от развитие на различни здравословни състояния.
WebMd предлага да обърнете внимание на признаците, които показват, че не консумирате достатъчно витамин С:
Качване на тегло. Ранните изследвания са установили връзка между ниските нива на витамин С и по-високите количества телесни мазнини, особено коремни мазнини.
Суха, набръчкана кожа. Хората, които се хранят здравословно с много витамин С, може да имат по-гладка и мека кожа.
Чувство на умора. Едно проучване на 141 офис служители е установило, че прима на витамин С ги кара да се чувстват по-малко уморени в рамките на 2 часа.
Бавно заздравяване на рани;
Кървене от венците, кървене от носа, натъртвания. Проучване е установило, че хората със заболявания на венците, които ядат грейпфрут в продължение на две седмици, забелязват, че венците им не кървят толкова много.
Загуба на зрението. Получаването на достатъчно витамин С от храни или добавки може да помогне за предотвратяване на катаракта.
Скорбут. Днес това заболяване е сравнително рядко, но е възможно, ако приемате само 10 mg / ден витамин С или по-малко.
Необходимите нива на витамин С, хората трябва да консумират храна, която го съдържа всеки ден.
Според WebMd, ако се храните балансирано, е сравнително лесно да си набавите достатъчно витамин С. WebMd препоръчва да си набавите:
75 милиграма витамин С на ден за жени в зряла възраст;
90 милиграма на ден за мъже.
Според WebMD някои експерти предлагат прием на 200 mg витамин С дневно за профилактика на COVID-19 или 1-2 грама дневно за лечение на COVID-19.
Остани в безопасност!
Източници:
WebMD. 20 декември 2020.
WebMD.
Opmerkingen